Els cap de setmana de novembre seran territori de Som Cultura

Torna aquest mes de novembre el festival Som Cultura, el mes de les experiències culturals a la Costa Brava i el Pirineu de Girona, que organitza el Club de Màrqueting de Cultura i Identitat del Patronat de Turisme Costa Brava Girona.

25 de octubre de 2022

Enguany se celebrarà la setena edició del cicle, que compta en el seu programa amb un total de gairebé quaranta propostes culturals. Es tracta d’un festival que ofereix una selecció d’activitats a càrrec de les entitats i empreses associades al Club de Màrqueting amb els objectius de redescobrir l’àmplia oferta cultural, patrimonial i artística de les comarques gironines i desestacionalitzar en la mesura del possible l’activitat turística. Una de les novetats importants de l’edició d’enguany és que, per primera vegada, s’incorporen empreses membres dels clubs de màrqueting d’Enogastronomia, Natura i Turisme Actiu i Salut i Benestar del Patronat, amb l’objectiu de reivindicar la transversalitat de la cultura i vincular-la a altres sectors. El cartell del festival és de la il·lustradora Nirvana Jiménez.

Com és habitual en les darreres edicions, la programació està agrupada en blocs temàtics i es concentra durant els caps de setmana del proper mes de novembre. Els blocs en els quals ha estat dividida són els següents: Visites teatralitzades, Tastets de cultura, Espais que són un tresor i Tot un mon de museus. Aquesta és la primera edició del Som Cultura des de l’any 2020 en la qual es torna a la normalitat, sense cap mena de restricció degut a la pandèmia. Repassem un per un tots els blocs del festival, ens acompanyeu?

Visites teatralitzades

Les visites teatralitzades són ideals per conèixer, de manera amena i divertida, el nostre patrimoni cultural. N’hi ha 3 de programades i totes elles són molt aptes per fer-les en família. Pel seu nom, la visita teatralitzada a la zona megalítica de Roses titulada Unga! Unga! (5/11, 11h), promet ser la més divertida, sobretot perquè es realitzarà en “llengua primitiva” i sospitem que els personatges que la condueixen també tindran alguna cosa de “primitius”. No us pica la curiositat? Una altra visita teatralitzada interessant és La casaca del capità (13/11, 11:30h), que té com a epicentre el castell d’Hostalric. Es tracta de descobrir la veritable història del Capità Riera, ajudant la guia de la visita, Clara de la Malla. La tercera visita teatralitzada que us proposem, La canònica en un sarró (13/11, 12h), està guiada per la Guillelma, una joglaressa que arriba a la Canònica carregada amb una flauta i el sarró del seu oncle, Pere, fundador de Santa Maria de Vilabertran.



Tastets de cultura

El títol d’aquest bloc és ben explícit, ja que relaciona cultura i gastronomia. Aquest bloc el formen fins a una onzena d’activitats que marida aquests dos àmbits, l’activitat cultural amb tastets de productes de comarques gironines. Us en destacarem algunes. La primera, perquè és una novetat, un tastet de la gastronomia ibera al MAC Ullastret. Sota el títol Un tastet d’Indika. Menjar i beure en època ibèrica (27/11, 12h), l’equip de La Gastronòmica i la xef Iolanda Bustos proposen una experiència gastronòmica per conèixer què bevien i què menjaven els ibers indigets. Un vermut precedirà una visita a la ciutat ibèrica d’Ullastret, combinada amb el consum de tasts productes de proximitat. Una altra activitat d’aquest àmbit, molt singular, és l’anomenada Action>Painting al taller Cuixart (12 i 19/11, 10:30h). Aquesta està adreçada a tota la família, a públic amb dots i motivacions artístiques que volen construir un record inoblidable i viure una experiència col·lectiva en una zona preparada per pintar en gran format, oberta a la imaginació i disposada per trencar normes. Els participants pintaran amb la tècnica del dripping, que inclou esquitxades de pintura a dojo. L’activitat transcorre al taller del pintor Modest Cuixart, a Palafrugell, i l’activitat es combina amb el coneixement de la figura i obra de Cuixart. Una tercera proposta d’aquest bloc és el Taller de mató i tast de producte local a Can Pastoret (12/11, 16:30h), que transcorrerà a Molló, en col·laboració amb la formatgeria Mas El Lladré de Les Llosses. L’activitat inclou un berenar amb productes locals de Can Pastoret.

Tot un mon de museus

El bloc dels museus inclou 7 activitats. Destaca d’aquest àmbit la ja tradicional jornada anomenada Els museus surten al carrer (5/11, 11h), que es celebrarà al pati de l'Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries. Aquesta activitat l’organitza la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona i consisteix en una mostra de tallers que ofereixen els diferents museus gironins. Són més de 20 tallers acompanyats d’una petita exposició a mode de mostra del ric patrimoni museístic que podem trobar a les comarques gironines. Els tallers estan relacionats amb els objectes museístics que exposen els respectius museus i els discursos patrimonials i pedagògics que ofereixen. Una altra de les activitats que repassem és l’anomenada MUME i búnquers de la Jonquera (12/11, 11h), que inclou una visita a l’exposició permanent del Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera (MUME) i a dos búnquers propers, construïts per l’exèrcit espanyol l’any 1943. La tercera activitat que destaquem és el taller de màgia No perdem mai la il·lusió (12/11, 11h), que es celebrarà al Gran Museu de la Màgia de Santa Cristina d’Aro, promogut pel prestigiós il·lusionista Xevi, que serà qui impartirà també el taller.

Espais que són un tresor

Per acabar, aquest és el bloc amb un major gruix d’activitats, fins a 18. La primera activitat que us volem proposar d’aquest àmbit és molt especial, es tracta de la Ruta de la retirada per Camprodon (5/11, 11h), i consta d’un recorregut per tota la vila on es donaran a conèixer els diferents elements de la Guerra Civil i la Retirada que encara queden visibles en l’actualitat. El trajecte, que acaba a l’Espai Cultural Cal Marquès, té una durada aproximada de dues hores. N’hi ha una altra de proposta que també és singular, titulada Vida eterna a la ciutat dels morts (5/11, 16h), que consisteix en un recorregut per la iconografia funerària del cementiri modernista de Lloret de Mar per tal de redescobrir, amb una altra mirada, el significat dels panteons i hipogeus. La visita la guiarà l’especialista en art Marina Garcia Carbonell, que farà una repassada a tota aquesta iconografia i simbolisme present al cementiri. Una tercera activitat interessant per a tota la família i una manera molt amena de conèixer el patrimoni, especialment la mainada de 6 a 12 anys, és el joc de pistes Petits exploradors del patrimoni (5/11, 11:30h). El joc es basa en una història, la d’un dimoni que s’ha instal·lat a Setcases on fa la guitza contínuament a la gent, que està molt espantada. No se sap on viu, perquè durant el dia s’amaga, de manera que l’objectiu és anar-lo a buscar i aconseguir que deixi estar els vilatans.