Exposició Memòries

Del 2 de desembre de 2022 al 30 d'abril de 2023

Aquesta exposició mostra catorze històries personals ocorregudes totes elles entorn la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) a Castelló d'Empúries. Es vol donar a conèixer aquella part de la guerra més civil i no tan lligada al règim i les tàctiques militars perquè creiem que les petites històries personals ens ajudaran a conèixer, des d'una altra perspectiva, el que va significar, el conflicte armat.

Es tracta d’un exercici dels comissaris Pilar Farrés i Manel Puig en què conflueixen múltiples memòries subjectives, fent palés com l’imaginari i el record col·lectiu són un ens viu i en constant transformació. 

Una instal·lació omple Sala del Blat de l’Ecomuseu Farinera funcionant com una al·legoria del record i la memòria, del registre sensible del passat. El blanc fa al·lusió a la fragilitat de la memòria i a la seva resinificació constant, que ens defineix com a individus i com a societat.

La instal·lació s’acompanya de catorze fotografies en blanc i negre que mostren rostres en que és visible l’empremta del pas del temps. Es tracta de persones grans del poble que varen viure un món que jo no vaig viure i que, per a mi, són valuosos testimonis d’aquest passat ja esvaït, doncs en són portadors i n’atresoren el record, diu Pilar Farrés.

Un vídeo recull testimonis de castellonins que a través de la seva veu testimonien experiències i fragments d’històries que han viscut i els  han transmès els seus familiars, veïns, amics,... Link al vídeo.

S'ha editat un catàleg que recull les entrevistes. Link al catàleg

Preu:
Gratuït

Horaris: 

De Dimarts a dissabte: 10 a 14h i 16 a 18h

Diumenges i festius: 10 a 14h

*A l'Abril 

De dimarts a dissabte, de 10 a 14h i de 16 a 19h.

Diumenges i festius: 10 a 14h

Amb el suport de: Diputació de Girona i Despartament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Catàleg Exposició Memòries
Organiza:
Pilar Farrés, Manel Puig, Ecomuseu Farinera i Ajuntament de Castelló d’Empúries